Grappaprovning den 30 september 2024

Han hade läst på bra Tyge

Tyge snyggt draperad i IIaliens färger

Vi var lite tveksamma i styrelsen om en grappaprovning skulle locka våra medlemmar. Men det gjorde den. Det blev fullbokat. Tyge (vår senaste styrelsemedlem) sade på direkten att han och hustrun skulle ju ändå åka ner till Italien under sommaren då kunde han ju passa på att studera denna ädla dryck ingående.

Fyra olika smakar fick vi läppja på. (Det är viktigt att grappan serveras rumstempererad).  Allt från fulgrappa till fingrappa. 2 cl i varje litet glas. Det var som en vinprovning men med mindre klunkar.  Här gällde det att sörpla, rulla runt och smaka ordentligt på denna ädla dryck. Och dofta. Dofta var viktigt för här finns en uppsjö av aromer. Helst skulle man lägga en droppe i handflatan och gnugga runt ordentligt med den andra och då minsann flödade dofterna emot oss. Jodå vi gjorde som han sa och visst doftade det finemang.  Vi skulle också skriva ner våra intryck och betygsätta de olika grapporna. Blev en hel del intressanta resultat.

Hållbarhet och återbruk, dessa moderna ord var mer intressanta förr i tiden då ingenting fick gå förlorat. Skulorna som blev kvar efter vintillverkningen kunde man pressa ut lite till ur om man destillerade det ordentligt.  Och det var så grappan blev till. Nu har man också kommit på att slaggprodukterna som blir kvar efter destillationen av grappan kan användas till grön energi för att värma upp hushåll med. Och därefter, mina vänner, går resterna efter den gröna energin till gödningsmedel.  Så snacka om återbruk. Man tror att den första grappan i Italien tillverkades någon gång år 200 eKr. Enligt legenden var det en romersk soldat som tog med sig denna hemlighet från Egypten.

De fyra olika grappor vi provade var

Upphällt med sina ljuvliga droppar

Grappa Bianca – Cleopatra – Grappa Barbera – Marolo Grappa.  De två sistnämnda finns på Systemet medan de två förstnämnda hade Tyge tagit med sig från Italien.

Att tillverka grappa kräver ett mycket skickligt hantverk. Det är en hel vetenskap och vissa grappor behöver lagras många år för att komma till sin rätt.

Som kuriosa kan nämnas att det finns en kulle/berg som heter Montegrappa. Under första världskrigets sista dagar, närmare bestämt den 4 oktober 1918, stod det sista slaget mellan Österrike, Ungern och Italien där.

En spännande kväll som vi kommer att minnas. Och vi blev mycket kunnigare om denna enastående dryck och nu kan vi kasta oss in i vilken diskussion som helst när grappan kommer upp som samtalsämne

Ett stort varmt tack till Tyge och Anna-Kari för denna roliga och intressanta kväll.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.