Vi samlades utanför klostret. Tillsammans skulle vi vara 16 stycken. Men vilken tid? Undertecknad hade talat med kluven tunga. Det skilde 15 minuter åt mellan tidsangivelserna. Äntligen vara alla samlade och vi var varmt välkomna in i klostret.
Väl inne i värmen fick vi en härlig trerätters middag bestående av minestronesoppa, kyckling med klyftpotatis, grönsaker och en ljuvlig sallad av vitkål, morötter mm.
Som dessert bjöds det på citronfromage.
Detta var den lekamliga spisen.
Syster Vivian tog sedan med oss på en rundvandring.
Birgittagården fungerar ju också som ett hotell och pensionat. Gården har 26 rum för gäster. Vi fick gå runt och se på rummen och sällskapsutrymmena. Det blev en del springande i trappor och korridorer men syster Vivian höll ihop oss fint. I anslutning till klostret finns det en härlig skogsliknande park som gränsar till Runn. För den som söker tystnad är Birgittagården ett bra alternativ.
Byggnaden härstammar från 1906 och har haft lite olika funktioner under åren bl a epileptikerhem. År 1968 blev byggnaden ett kloster då Birgittasystrarna tog över gården.
Efter rundvandringen avlutade vi i kapellet. Syster Vivian berättade om heliga Birgitta (1303-1373) och hennes arbete för grundandet av Birgittaorden. År 1391 blev Birgitta helgonförklarad. Idag finns det 54 Birgittinerkloster runt om vi världen. Vår ciceron, syster Vivian, som själv är från Indien, kände tidigt i sitt
liv vad hon ville och det var just
Birgittaorden som passade henne bäst. Syster Vivian har inte själv fått välja vilken plats hon skall verka på, utan det gör abbedissan i Rom. Vi undrade också lite om hur återväxten ser ut, men där var det lite tunt
Det finns tre löften man måste avge och det är KYSKHET – FATTIGDOM – LYDNAD. Detta gäller inom samtliga nunneordnar. F.ö. kan reglerna variera något. Som blivande nunna börjar men
med något eller några år i taget och avger löften allt eftersom. Efter fem år avläggs
det eviga löftet och då är det endast Vatikanen som kan bevilja utträde.
Böner genomförs 5 ggr om dagen med början vid vesper kl 06.30. Under bönen inhämtas kraft. Man har inga egna saker utom kläderna man går och står i
En annan stark Birgittasyster är Elisabeth Hesselblad. Hon var en svensk, katolsk Birgittinernunna. Född 1870 i Fåglavik och död i Rom 1957.
Syster Elisabeth bodde några år under sin ungdom i Falun. Efter en religiös kallelse grundade hon i Rom en ny birgittinsk kongretion.
År 1987 påbörjade påve Johannes Paulus II hennes helgonförklaringsprocess. År 2000 blev hon saligförklarad och under 2016 förväntas syster Elisabeth bli helgonförklarad.
Vi bröt så småningom upp från denna mycket intressanta och roliga kväll.
Pia tackade från hela gruppen och vi tackar Pia som ombesörjde detta studiebesök.