Ölprovning av italienskt öl 12 nov 2015

borden står dukade i väntan på...

borden står dukade i väntan på…

Ölen ”glittrade” i glasen. Janne hade jobbat hårt för att spilla i så att vi inte skulle behöva bevittna upphällningen under själva föredraget.  Därför var det inget skum på ölet, sa Jocke.

Ordförande hälsade alla välkomna och vi var 20 stycken som förväntansfullt bänkade oss.  Jaha, hur är det med ölet och italienarna.  Detta folk som är synonymt med vin.

Först fick vi en liten genomgång av ölets historia rent generellt

Öl har bryggts i över 8000 år, tror man. Och 5000 år vet man säkert.  Från början var det mest säd som hade blivit dålig. En brödliknande röra. Många gånger fick ölet ersätta mat.

Ölet var framför allt folkets dryck.  De fyra grundingredienserna som alltid är med är vatten-jäst-malt-humle.

En duktig bryggare var guld värd. Det gäller att hitta balansen mellan ingredienserna.

 

fyra ölsorter

fyra ölsorter

Till Italien. 1996 fanns det tre hantverksmässigt drivna ölbryggerier i Italien.  Idag är det över 900 och fler tillkommer hela tiden.  Ölen är på frammarsch över stora delar av världen.  Däremot är Frankrike och Spanien ännu så länge inte alls intresserade av ölbryggning.

Vi bänkar oss

Vi bänkar oss

En stor ölfestival ”Fermentazione” som pågår under tre dagar i Rom har fått intresset att explodera.

För italienaren är det viktigt att ölen ska passa till maten. Inte maten till ölen. Det tummar man inte på.

 

Så började avsmakningen

kladdkakebevis

kladdkakebevis

Fyra ölsorter stod framför oss och till detta lite olika tilltugg i form av korvar och en kladdkaka. Ulrika överraskade med en egenhändigt bakad potatispizza. Ett uppskattat inslag.

  1. Ett lager. Birra Perroni – ett klassiskt sommaröl
  2. Birrifico Grado Plato. passar till söndagssteken
  3. Ej till mat med stark smak. Ölet med honung
  4. Chocarrubica, dessertöl. Man sätter samman lycka med lycka. Där kommer kladdkakan in.

Det första ölet var från en större leverantör och finns alltid på systemet.  De övriga tre är framställda på ett mer hantverksmässigt sätt och är beställningsvaror. Kan också beställas via nätet

Och nu blev det spännande.  Vi smakade, vi luktade, vi diskuterade, vi tyckte till.  Allt medan Jocke varligt förklarade de olika tillvägagångssätten som dessa öl var bryggda på. Något var t.ex bryggt efter champagneprincipen. Andra var kryddade med olika kryddor. Rostade kastanjer ger en fin smak och olika frukter och bär. Färska hallon t.ex.

Jocke bläddrar och visar och berättar

Jocke bläddrar och visar och berättar

Vad som är populärt i Italien är att göra drinkar med öl som en ingridiens.

Temperaturen på ölet är också viktigt. En tumregel är att alkoholhalten och temperaturen kan vara ganska lika.

Det är inte så mycket som skiljer italienskt öl från andra länders öl. Men nu vet vi att italienarna också kan brygga öl!

Ölet har också en egen gudinna vid namn Nikasi som enligt legenden bryggde en helig dryck.

Ett stort varmt tack till Jocke som hade lagt ner mycket jobb för att vi skulle bredda vårt kunnande om Italiens ölkultur

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.